Hoe word ik een geregistreerde freelancer?

Jij wordt eigen baas...

Top! Dit geeft je veel vrijheid, maar ook een aantal verantwoordelijkheden. Maak je geen zorgen, dit komt wel goed! We helpen je op weg.

Je mag één keer voor ons werken zonder BTW-ID. Heb je besloten om als freelancer voor Cuber te werken? In dat geval moet je jezelf inschrijven als eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel (KvK), of een BTW-identificatienummer (BTW-ID) aanvragen bij de Belastingdienst.

 

Ok, je kunt je dus op twee verschillende manieren registreren als zelfstandige:

  1. Via de belastingdienst (formulier Opgaaf Startende Onderneming)

  2. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

1. De belastingdienst

Wil je maar af en toe werken als freelancer, of weet je nog niet precies hoe vaak je gaat werken? In dat geval kun je het OSO-formulier (Opgaaf Startende Onderneming) van de belastingdienst gebruiken om een BTW-nummer aan te vragen. Het aanvragen hiervan is gratis en duurt ongeveer twee weken.

Hoe werkt het?

Via dit formulier vraag je bij de belastingdienst een BTW-ID aan.

Het duurt gemiddeld twee weken voordat zij je aanvraag behandeld hebben. Van hen krijg je een btw-ID en BTW nummer, deze geef je aan ons door. Nu kunnen we je uitbetalen! 

Let op: Werk je veel voor ons op freelance basis, dan ben je mogelijk verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Lees dus eerst verder voordat je een BTW-ID aanvraagt via het OSO-formulier.

2. De Kamer van Koophandel

Ben je van plan om veel te gaan werken als freelancer? Dan kan het maar zo zijn dat je je verplicht moet inschrijven bij de KvK. Hier lees je de regels.

Hoe werkt het?

Maak een afspraak bij een KvK-kantoorHier krijg je een KvK-nummer mee. 

In de tussentijd kun je niet werken.

Na je afspraak ontvang je binnen vier tot acht dagen van de Belastingdienst een BTW-ID en BTW-nummer. Deze geef je aan ons door, nu kun je aan de slag!

Het inschrijven als eenmanszaak bij de KvK kost € 50,-. Maar als guide of houskeeper heb je dit binnen no-time weer terugverdiend. Daarnaast is dit ook bruikbaar mocht je in de toekomst ergens anders als zelfstandige aan de slag gaan. Verder zijn deze kosten aftrekbaar en kun je mogelijk belastingvoordeel krijgen. 

Heb je specifieke vragen voor de KvK? Dan kun je hier terecht.

 

BTW-aangifte (omzetbelasting)

Als freelancer ben je verplicht om ieder kwartaal btw-aangifte doen, ook als je dat kwartaal niet hebt gewerkt. Maak jij gebruikt van de KOR (kleineondernemersregeling)? Dan hoef je geen BTW-aangifte te doen.

Aangifte inkomstenbelasting

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit is verplicht om inkomstenbelasting te doen. Als je in loondienst werkt, staat het bedrag dat je aan moet geven al klaar op het moment dat je aangifte gaat doen. Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor het berekenen van het bedrag waarover je belasting betaalt. Ieder jaar maak je vóór 1 mei een overzicht van je inkomsten en uitgaven van het jaar daarvoor.

Student-ondernemer

Ben je student én zelfstandig ondernemer? Er zijn er meer zoals jij! De KvK heeft een alle ins en outs voor je op een rij gezet. Hier lees je alles over verdienen als studentondernemer.

Nog even alles op een rijtje: